Tijdens het MKB-Nederland-congres ‘Nederland vernieuwt’ dat eerder dit jaar (op 14, 15 en 16 oktober) in Amsterdam plaatsvond, werd de eerste MKB-Nederland Innovatie Award uitgereikt aan Verkeersschool Van den Berg. Henk van den Berg van de gelijknamige Verkeersschool Van den Berg nam de award in ontvangst vanwege de oprichting van zijn Praktijkinstantie voor logistiek en mobiliteit. De verkeersschool heeft voor het winnen van de verkiezing een bedrag van 1.000 euro ontvangen, waarmee Van den Berg naar eigen zeggen ‘volop verder wil ontwikkelen’ met zijn Praktijkinstantie. Van den Berg liet met zijn overwinning de overige bijna honderd deelnemers aan de verkiezing achter zich.

Opleidingscentrum voor alle beroepen


Aan de rand van Amsterdam realiseert ROC Nederland samen met verkeersschool Van den Berg een opleidingscentrum voor alle beroepen in de logistiek en mobiliteit. Dit is een ‘Integraal Praktijk Instantie als ontmoetingsplaats van bedrijven, onderwijs en studenten’. De nieuwbouw wordt geopend in oktober 2016. Achterliggende gedachte is dat een beroepsopleiding meer is dan alleen de verplichte cursussen. Door nauwe afstemming op het beroepenveld krijgen studenten een meerwaarde voor zowel bedrijf als hun eigen loopbaan. Volgens Henk Van den Berg is het nieuwe opleidingsconcept “een uniek onderwijsconcept op het gebied van logistiek en mobiliteit. Nog nooit eerder werkten het bedrijfsleven en het onderwijs zo nauw samen”.

Competentiegericht onderwijs


Dit initiatief realiseert de denkbeelden van het nieuwe competentiegerichte onderwijs. Het bedrijfsleven wordt intensief bij de opleiding betrokken. De nieuwe school is een afspiegeling van de werkelijkheid. De hallen bevatten alle elementen voor een warehouse, goederen op- en overslag, autoreparatie et cetera. Eén van de echte klanten is het ROC zelf, dat in het distributiecentrum haar voorraad kantoormiddelen laat beheren.

Moderne multimedia


Door gebruik van hedendaagse multimediamogelijkheden kunnen leerlingen een individueel programma volgen. Hun studiepunten worden geregistreerd per te volgen onderdeel. De ouderwetse klaslokalen zijn verleden tijd. Ze krijgen nu instructie in de werkplaats zelf. De overgang van school naar bedrijfsleven gaat daarmee eigenlijk als vanzelf.

Kennis in beweging

Het motto van de nieuwe praktijkinstantie van ROC Nederland en Henk van den Berg is: “Kennis in beweging brengen”. Dit motto moet de studenten van het ROC aanspreken en hen motiveren om waardevol te zijn voor het bedrijfsleven. Deze nieuwe vorm van onderwijs voldoet aan alle criteria die belangrijk zijn bij innovatie: het is vernieuwend, rendabel, levensvatbaar, relevant, uitdagend, inspirerend, heeft een voorbeeldfunctie, men is bereid om hierin te investeren en, ook zeer belangrijk, laagdrempelig.

Laagdrempelig vernieuwen


Het thema van het MKB-Nederland-congres was ‘laagdrempelig vernieuwen’, vandaar dat dit een belangrijk criterium was. Innovatie is een must voor het bedrijfsleven. Met het congres en de MKB-Nederland Innovatie Award heeft Henk van den Berg laten zien dat innoveren niet per definitie alleen is weggelegd voor high-tech bedrijven!

Nederland vernieuwt 2017

Ook in 2017 is het voornemen van de organisatie van Nederland vernieuwt om een soortgelijk congres te organiseren. Over data en locaties is op dit moment nog niets bekend. In de loop van volgend jaar wordt hierover meer informatie verwacht.